Idősgondozás és idősfelügyelet okosotthonnal.

Szeretteinket fontos biztonságban tudni. Különösen igaz ez akkor, ha idős, krónikus beteg hozzátartozóinkról van szó. Jól tudjuk, hogy az idősebbek sérülékenyek, gyengébbek, és sokszor segítségre szorulnak, az viszont nem várható el egyetlen családtagtól sem, hogy a nap 24 órájában gondoskodjon idősebb szeretteiről, parkolópályára állítva ezzel saját családját és életét. Itt jön képbe a modern technológia, amely megkönnyíti időseink gondozását.

Sokan azt gondolják, hogy az okosotthonok világa leginkább a fiatal korosztály számára vonzó. Mi azt mondjuk, hogy ez tévedés. Az okosotthonok néhány speciális funkciója olyan lehetőségeket teremtett, amelyek az idősek számára is könnyedén használható funkciókat tartalmaznak. Az okosotthonoknak pont az egyszerűség, és a könnyű kezelhetőség a lényege.

Idősgondozás

Pánik vagy rosszullét jelzés

Egy idős ember esetében a látás, a járás, és az egyensúlyérzet már nem a régi, ezért a lehető legnagyobb probléma, ha otthonában elesik, nem tud felállni, így nem tud segítséget sem kérni. Hasonlóan nagy probléma egy krónikus beteg esetében, ha rosszul lesz. Egy nyakba akasztható rádiós pánikgomb segítségével szerettünk bármikor segítséget hívhat. A gomb megnyomásakor akár több családtag részére is push üzenet érkezik a mobiltelefonra, így az indulhat segíteni, aki a legközelebb tartózkodik. Külön igény esetén a riasztás befuthat egy 24 órás felügyeleti központba is, ahol az előre megadott paraméterek alapján megtörténik az intézkedés.

Füst és tűz érzékelés

Idős emberekre kifejezetten veszélyes egy lakástűz. Amikor már nehezebb az érzékelés, a tájékozódás és mozgási képesség beszűkül időseink nehezebben veszik észre, ha esetleg tűz keletkezik. Egy okosotthonba integrált füst- és tűzérzékelőknek köszönhetően, a tűz még a hosszabb kezdeti fázisban felismerhető, így már akkor értesítést kaphatnak a rokonok, amikor még minden és mindenki menthető. Egy elektromos tűz, egy ottfelejtett vasaló, egy égő cigaretta, mind-mind veszélyforrás, de egy intelligens házban a keletkezett kár az azonnali értesítésnek köszönhetően minimalizálható. A hangos tűzjelzés mellett lehetőség van arra is, hogy egy tűzriasztásnál automatikusan felhúzódjanak a redőnyök, az elektromos zárak kioldjanak, a menekülőfények kigyúljanak, illetve az elszívórendszer beinduljon. Ezek mind mind azt szolgálják, hogy sértetlenül és a leggyorsabban el tudják hagyni otthonukat. Az idősgondozás hatékonysága füst és tűzérzékeléssel nagyban fokozható. 

Értékek védelme

Ugye nem kell bemutatni, hogy az idősek a legkönnyebb célpontjai a tolvajoknak. Sajnos szinte nap mint nap hallható valamelyik médiában, hogy megtámadtak vagy kiraboltak egy egyedül élő, vagy beteg, idős embert. Sajnos az idősebbek már nem tudnak védekezni, de ha bármilyen szokatlan esemény történik a házukban, azt egy okosotthon azonnal jelzi a családnak.

idősgondozás automatizált világítással

Az időskor elérésével komoly baleseti forrássá válik a tájékozódás elvesztése. Sötétedés után egy idős embernek komoly kihívás lehet még egy villanykapcsoló is, amiért a szoba másik végébe kell elbotorkálni. Mozgásérzékelők telepítésével nem kell többé bajlódni a villanykapcsolókkal, hiszen ha besötétedik, az okosotthon ott kapcsol fényt és addig, amíg az szükséges. 

Fektessen be szerettei védelmébe! Tájékozódjon munkatársainktól, ossza meg velünk elképzeléseit.


Érdekes lehet még Önnek az alábbi pár témakör is:

Kényelmes távozás
Távoli ellenőrzés