Hangvezérlés Amazon Echo-val. Az okosotthon lelke.

Egy okosotthon vagy intelligens ház akkor válik igazán elkápráztatóvá, amikor már semmit nem kell nyomkodni ahhoz, hogy felkapcsoljuk a villanyt, lehúzzuk a redőnyt, vagy pl. bekapcsoljuk a TV-t. Ezt  a kényelmet a hangvezérlés biztosítja önnek.

A hangvezérlés már nem sci-fi

Mit szólna hozzá, ha csak ki kellene mondania mi történjen az otthonában, és az rögtön megtörténne?  Hangvezérléssel okosotthonának egy igazán menő funkció adhat. Ez már nem fikció és nem is valami sci-fi-ben játszódó történet, hanem már a megfizethető valóság. Az Amazon létrehozott egy Amazon Echo névre keresztelt személyi asszisztenst Alexa néven, amely csak arra vár, hogy teljesítse a kívánságait. A Fibaro rendszerével összekapcsolva korrekt hangvezérlés valósítható meg, hisz onnantól csak mondani kell hol kapcsoljon fel- vagy le a világítás, vagy melyik TV csatornát szeretné nézni. Ennyi az egész. Szólítsa meg, mondja el mit szeretne, és kész. Ilyen egyszerű még soha nem volt egy okosotthon hangvezérlése.  

Az Amazon Echo egy fekete henger formájú eszköz, amely egy Bluetooth hangszóró és egy virtuális asszisztens keresztezése. Mindig bekapcsolt állapotban van, mindig figyeli a környezetét, hogy mikor hangzik el az “Alexa” hívószó, ami után neki fel kell dolgozni a beérkező kérdést, kérést és válaszolni rá.  A jelenleg elérhető hangvezérelt kütyük közt kétség kívül az egyik legjobb, de azért megvannak a saját korlátai.

A hangvezérlés korlátai az Amazon Echo-nál

Talán a legnagyobb ilyen korlát, hogy Alexa magyarul még nem beszél, de egy kis angol vagy német tudással már elboldogulhatunk vele. A másik korlát, hogy Magyarországon nem kapható. Ebből mondjuk nem szoktunk problémát csinálni, amennyi Amazon Echo kell egy egy smart home telepítéshez, annyi mindig van nálunk. A kütyü bekapcsolása után csak egy regisztráció szükséges az Amazonnál és gyakorlatilag használatba vehető.

Újdonságok, érdekességek az Amazon Echo-nál

Az Amazon Echo nem csak az otthonunk hangvezérlésére alkalmas, hanem ismeri a menetrendeket, ismer recepteket, több millió zeneszámból játszik le zenéket kérés alapján, tudja az aktuális időjárást, bevásárlólistát vezet, ébreszt, és szinte minden olyan kérdésre válaszol, amelyre a válaszok megtalálhatók az interneten. Az Amazon minden héten e-mailben küldi a hangvezérelt  kütyüje újdonságait. Megtalálható ezek között Fitness program, relaxációs gyakorlatok, de akár történeteket vagy viccet is tud mesélni a haladó nyelvtudással rendelkező felhasználóknak. A zenehallgatás még soha nem volt ilyen egyszerű. Csak mondani kell ” Alexa, play Depeche Mode” és már játssza is az első számot amit talált. A túl nagy hangerővel azonban érdemes óvatosnak lenni, mert később hiába is próbáljuk az “Alexa, stop!” parancsot kiadni, mindhiába, mert Alexa süket lesz mint az ágyú. Hiába is kérleljük, a hangos zenétől már nem fog hallani bennünket. Szerencsére azért nem olyan nagy ez a probléma, mert kézzel is lehalkítható, de még a mobiltelefon futó “Amazon Alexa” applikációban is szabályozható a hangerő. 
Az Amazon Echo egy fantasztikus eszköz, de az Amazonnál is tudják, hogy még közel sem végleges a termék. Szerencsére mind funkciók szintjén mind szoftveresen folyamatosan fejlődik, így hamarosan a hangfelismerés úttörője lesz. Intelligens otthonnal párosítva nem csak innovatív megoldásokat kínál, hanem igazán menő dolgot alkot az otthonunkban.

Érdekes lehet még Önnek az alábbi pár bejegyzés is:

2 thoughts on “Hangvezérlés Amazon Echo-val. Az okosotthon lelke.

  1. Pingback: Intelligens nyaralók, intelligens nyaraló, automatizált nyaralók

  2. Pingback: A Fibaro Keyfob távirányító az ilyen eszközök legújabb generációját jelenti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük