Synology NAS szerver otthon vagy az irodában

Synology NAS szerver használata mellett, minden adat biztonságban tudható…

Rohanó világunkban rengeteg okos kütyüt használunk. Okos TV, okos telefon, tabletek, számítógépek, multimédia lejátszók, okos háztartási gépek…stb. Elég hamar szembe kell néznünk ezért olyan kérdésekkel, mint hogy hol tároljuk, hogyan érjük el fájljainkat, és hogyan gondoskodjunk azok biztonsági mentéséről. Előbb-utóbb szinte elkerülhetetlen lesz egy olyan biztonságos tárolóegység beszerzése, amellyel bárhonnan bármilyen adatunk elérhetővé válik, nem is beszélve azok biztonságáról. Ha minden fontos adatot külön eszközökön tárolunk, annak igen nagy a kockázata. Ellopják, összetörik, tönkremegy… Egy Synology NAS szerver segítségével minden egy helyen lesz elérhető.

Synology DS216j

Synology NAS szerver kompromisszumok nélkül…

Még a mai napig a fontos fájlokat, családi fényképeket, videókat külső HDD-kre vagy CD lemezekre írja? Ezek rendszeresen megtelnek, és ha már elég sok van belőlük, akkor a szükséges adatok megkeresése is sok idő és energia? Előfordult már, hogy már nem volt több hely, és ezért a kevésbé fontosnak vélt adatokból törölni kellett?

Egy Sysnology NAS szerver beüzemelésével ez mind a múlt részévé válik. Minden adat elérhető lesz egy helyen, és ami a legfontosabb, minden adat biztonságban lesz még akkor is, ha netán valamelyik HDD tönkremegy. RAID6 használata esetén akár 2 db HDD egyidejű meghibásodása mellett sem lesz adatvesztés. Amellett, hogy minden adat biztonságba kerül, azok elérése is könnyű lesz. Bárhonnan bármelyik videó, zene, fénykép, dokumentum elérhető lesz, és ezek lejátszhatók lesznek mobiltelefonokon, tableteken, és számítógépeken is.

Most tartsak bekapcsolva egy plusz számítógépet? A válasz igen. Egy Synology NAS szerver igen energiahatékony. Amikor senki nem használja a rendszert, a NAS leállítja a HDD-ket és a standby fogyasztása ezt követően egy két lemezes verziónál csupán 4W körüli lesz. Azt gondolom ez elenyésző amellett, amennyi szolgáltatást nyújt egy ilyen eszköz.

Mit tud egy Synology NAS szerver?

 • Tárolókapacitás tekintetében 1-2-3-4-5-8-12-16-24 lemezes változatok találhatók
 • A legalább 2 lemezes változatban un. RAID védelmet használhatunk az adatvesztés megelőzésére
 • Telefonról, tabletről és számítógépről is bárhonnan elérhető megfelelő autentikációt követően
 • Médiaszerver, akár egyszerre 5–6 szobában is fullHD Blu-ray videókat játszunk le róla
 • Számtalan alkalmazás telepíthető egyetlen kattintással (Download Station, Torrent…stb)
 • Photo Station, online fotóalbum azonnal szinkronizálja a mobillal készített fényképeket
 • Audio Station, zenéinket teszi elérhetővé webböngészőn, vagy a mobilos DS audio alkalmazáson
 • Video Station katalogizálja filmgyűjteményünket, webböngészőben, vagy a mobilos DS video alkalmazásban is lejátszhatjuk azokat, valamint többféle módon képes a videók transzkódolására is. Ha csatlakoztatunk egy kompatibilis USB-s DVB-T tunert a NAS-hoz, rögzíthetjük a szabadon fogható földfelszíni tévéadásokat, vagy azokat élőben is nézhetjük a DS video alaklamzáson keresztül
 • A Surveillance Station alkalmazással videómegfigyelő és -rögzítő rendszer
 • Cloud Station valódi saját felhővé teszi a Synology NAS szervert. A hozzá tartozó ingyenes kliens alkalmazások telepíthetőek számítógépeinkre és mobiljainkra.
 • Saját WEB áruház alkalmazás
 • FTP szerver
 • Saját levelező szerver
 • USB nyomtatószerver

Miért éppen Synology NAS szerver?

Nem túlzás azt állítani, hogy óriási szakadék húzódik a Synology és más NAS-ok operációs rendszerének tudása, megjelenése és kezelhetősége között. Míg a hardver komponensekben nagy csodák nincsenek (ugyanazon nemzetközi processzorgyártók termékei köré építi mindenki a számítógépét így a NAS-át is), a szoftver tesz egy eszközt naggyá, különlegessé, mássá vagy épp szerethetővé. A Synology évente két jelentős frissítést ad a NAS-okhoz (4 évre visszamenőleg minden korábbi modellhez is), és számos apróbb javítást pár hetente. Az évi két alkalom újabb és újabb funkciókkal vértezi fel a terméket, így növeli az értékét és főleg használhatóságát. A Synology NAS-ok Disk Station Manager (DSM) névre keresztelt grafikus kezelőfelülete egy tetszőleges webböngészőn keresztül az interneten át is elérhető bárhonnan, használhatósága napjaink ablakos, grafikus számítógépes operációs rendszereivel egyenértékű. Semmi más NAS-gyártó nem közelíti meg ezt a stabilitást, intuitívitást és sebességet, és akkor még nem is tértünk ki olyan kifejezésekre, mint a valódi multitasking.


Érdekes lehet még Önnek az alábbi pár témakör is:

Audio és házimozi
Több mint redőnyvezérlés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük