Intelligens nyaralók

Nyaraló szezonban kiváló lehetőség kiadni a nyaralót a családoknak és barátoknak. De mi lesz az év többi részében az ingatlannal? Az intelligens nyaralók nem ismerik ezt a problémát.

A nyaralók általában lakatlanul állnak hosszú ideig, emiatt nagyon nehéz karbantartani és figyelni őket. Rendszerint ilyenkor valakit meg kell bízni, hogy ránézzen az ingatlanra, de ez nyilván pénzbe kerül. Az is lehetséges út, hogy biztonsági rendszer lesz telepítve, de ez maximum csak a behatolást jelzi, egyéb funkciója nem igazán van.

A Z-Wave technológia segítségével ma már megfizethető vezeték nélküli eszközök állnak rendelkezésre, azaz a fúrás-faragás, kábelezés nélkül telepíthető rendszerekkel a tulajdonosok már távolról is elérhetik, ellenőrizhetik a nyaralóikat, sőt kezelhetik is a rendszerhez illesztett eszközöket.

1. Intelligens nyaralók Biztonsága és nyugalma

Mindenki, akinek nyaralója van, szeretné biztonságban tudni nagy értékű tulajdonát a lehető leghosszabb ideig. Ezt távollétünkben a legnehezebb elérni. A Z-Wave kommunikációt használó eszközöknek és az okosotthon rendszereknek köszönhetően távolról vezérelhető az épület. Az ajtók távolról nyithatók, zárhatók, be- és kikapcsolható szinte bármilyen eszköz, valamint azt is ellenőrizhetjük, hogy minden ablak és ajtó zárva van-e. Mindezeken felül a diszkréten elhelyezhető eszközökkel kontrollálható van e mozgás az épületben, nem folyik e valahol a víz és nem keletkezett e tűz az épületben. Mindez akár egy mobiltelefon segítségével ellenőrizhető. Az intelligens nyaralók tehát biztonságosak és könnyebben üzemeltethetők.

2. Karbantartás egyszerűen

Egy távol lévő ingatlan esetében a javítások, karbantartások elvégzése nehézségeket okoz. Sok idővel és utazással járhat. Néhány kamera és egy távolról vezérelhető zár könnyedén megoldja ezt a problémát. A szerelőnek csak telefonálnia kell, hogy megérkezett és távolról azonnal be is lehet engedni. Az is ellenőrizhető, hogy elvégezték-e a munkát, majd ha a feladat kész, a végén egyszerűen csak be kell zárni az ajtót és már kész is.

Az átmeneti időszakban nem jellemző, hogy a távoli nyaralóban bárki is ott lenne. Általában egy megbízott kertész nyírja füvet, gondozza a növényeket. Honnan tudható viszont az, hogy a megbeszélt időben jön és dolgozik, vagy csak múlatja az időt a kertünkben? Egy intelligens nyaraló erre is kínál természetesen megoldást. Pontosan naplózható, hogy a kertész mikor érkezik és mikor távozik, sőt, ha még kulcsot sem kap, egy okostelefon segítségével bárhonnan ki lehet nyitni a kaput és a kamerákon keresztül kontrollálható rendesen végzi el a dolgát. Az intelligens nyaralók könnyedén karbantarthatók.

3. Túl meleg vagy túl hideg? hőmérséklet OPTIMALIZÁLÁS.

Ez mindig egy kulcsfontosságú kérdés az olyan nyaralóknál, ahol nagy a hőingadozás az évszakok között. Téliesíteni, átállni a nyárra, most jönnek vendégek, most nincsenek két hétig…stb. Ez sok sok különböző állapot. Általában minden egyes ilyen változásnál a helyszínre kell utazni, ami sok idő, és sok pénz. De nem az intelligens nyaralók esetében. Egy jól programozott épületautomatika esetében több olyan állapotot definiálunk előre, amelyek segítenek optimálisan vezérelni az épületet.

Télen el kell zárni a vizet, hogy a csövek ne fagyjanak el. Ellenőrizni kell az ablakokat, hogy ne kelljen feleslegesen fűteni és az állatok se a házba meneküljenek a hideg elől. A fűtést a lehető legkisebb intenzitáson kell tartani, éppen csak annyira kell fűteni, hogy fagykár ne következzen be. Ha télen mégis vendég érkezik akkor már egy nappal előtte elindulnak azok a folyamatok, amelyek lassan felfűtik az épületet, kinyitják a vizet, így a vendég úgy lép be az épületbe, mint ha mindent személyesen készítettünk volna elő. Nyáron is hasonló a helyzet, csak nem a hideggel kell “megküzdeni”.

Az intelligens nyaralók nagyon sok olyan dolgot kínálnak amelyek automatizálhatók, megkímélve tulajdonosát, hogy a minden esetben a helyszínre utazzon.

4. Egyszerű megosztás a barátokkal, családdal

Sokan, akik nem keresnek hosszú távra albérlőt, hanem inkább üzleti úton lévő, vagy hosszabb nyaralást tervező vendégeknek, esetleg a családnak, vagy a barátoknak adják ki ingatlanukat,  problémát jelent a bejutás biztosítása. A Z-Wave-es okos záraknak köszönhetően, egy vagy akár több embernek is adható ideiglenes hozzáférés a belépéshez. Így rugalmassá válik az ingatlanba történő bejutás minden különösebb erőfeszítés nélkül.

5. Spórolj pénzt, időt, energiát

Az intelligens nyaralók számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek megkönnyítik az életünket. Egy nyaraló esetében elég csak a fent említett néhány aspektust megvizsgálni. Egy Z-Wave hálózatban irányított eszközökkel (mint a világítás, fűtés, klíma és más elektronikai eszközök) könnyebbé, kényelmesebbé, egyszerűbbé tehető életünk. Ezekkel a rendszerekkel rengeteg energiát megspórolhatunk. Ez nem csak villany vagy fűtésszámlára vonatkozik, hanem mondjuk az üzemanyag költségre is, amelyet akkor lehet megspórolni, amikor nem kell feleslegesen elutazni, hogy beengedjen egy vendéget nyaralójába, az úton töltött időről nem is beszélve. Súlyos tízezrek ezek.

Egy olyan komplett Z-Wave rendszerben érdemes gondolkodni, ahol a központ segítségével automatizmusokat lehet létrehozni annak érdekében, hogy optimális legyen az energiafogyasztás, a kényelem és a biztonság. Az okosotthon technológia rengeteg időt és pénzt spórol meg nekünk, arról nem is beszélve, hogy sokkal nyugodtabbak is lehetünk, hiszen azonnal értesítést kapunk, ha valami szokatlan történik az ingatlanunkban.


Érdekes lehet még Önnek az alábbi pár bejegyzés is:

2 thoughts on “Intelligens nyaralók

  1. Pingback: Hangvezérlés Amazon Echo-val. Az okosotthon lelke.

  2. Pingback: A Fibaro Keyfob távirányító az ilyen eszközök legújabb generációját jelenti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük